Nieuws

Steenbermen voor de kabels van Hollandse Kust Zuid

Vattenfall gaat de kabels rondom de turbines van Hollandse kust Zuid extra verstevigen. De werkzaamheden worden uitgevoerd door Deme Offshore NL BV. Het bedrijf maakt daarvoor gebruik van hun vloot van valpijpschepen. De installatiewerkzaamheden vinden plaats tussen het vierde kwartaal van 2023 en het eerste kwartaal 2025. Sam Gardner, projectmanager: “We gaan de inter array-kabels (IAC) van HKZ 1-4 met behulp van steenbermen stabiliseren. We hebben besloten om deze maatregelen proactief uit te voeren vanwege eerdere ervaringen in de offshore windindustrie. Daarmee verlengen we de levensduur van de kabels en verminderen we risico’s.” 

Voorafgaand aan de installatiewerkzaamheden voor de steenbermen zal Fugro IAC-inspecties en scour pad surveys uitvoeren. Daarbij wordt gebruik gemaakt van onbemande Blue Essence® vaartuigen uitgerust met een Blue Volta®. Deze elektrische, op afstand bediende voertuigen (eROV’s) wordt aangestuurd vanuit Fugro’s remote operations center in Aberdeen. Een eROV verbruikt tot 95% minder brandstof dan conventionele ondersteuningsschepen en scheelt bovendien inzet van personeel in de risicovolle offshore-omgeving. Deze aanpak past in Vattenfall’s ambitie op het gebied van duurzaamheid en om een zo veilig mogelijke werkomgeving te bieden. De IAC- en scour pad inspecties worden al uitgevoerd en zullen in oktober 2023 wordt afgerond.

Foto: Fugro
Volg Vattenfall

Over Vattenfall

Vattenfall produceert en levert elektriciteit, warmte, koude en gas en biedt klanten verschillende duurzame oplossingen. Binnen één generatie wil Vattenfall fossielvrij energie opwekken. Daarom investeert het Zweedse energiebedrijf fors in windenergie. Zo werken we aan een duurzame wereld, voor nu en in de toekomst.