Nieuws

Tentoonstelling bij SEA LIFE Scheveningen over windenergie op zee en het onderwaterleven in de Noordzee

Vanaf 24 april a.s. opent SEA LIFE samen met Vattenfall en haar partners een interactieve tentoonstelling “Kracht van de Natuur” in het Scheveningse aquarium. Hierin leer je meer over het windpark Hollandse Kust Zuid dat zich voor de Nederlandse kust bevindt en je op mooie dagen vanaf de Boulevard kan zien liggen. De “Experience Hollandse Kust Zuid”, geschikt voor het hele gezin, combineert leuke weetjes met dingen om te doen. Samen met de karakters Millie (technicus) en Windston (marine ecoloog) neem je een duik in een duurzame toekomst. Je leert in deze expositie over het onderwaterleven in de Noordzee, de bouw van een windpark, de rol die de verschillende partners spelen en het onderzoek dat wordt gedaan om de ecologie te versterken.

Windpark Hollandse Kust Zuid is vorig jaar geopend. Het bestaat uit maar liefst 139 windturbines. Elke windturbine heeft bladen van 97 meter en een tiphoogte van 225 meter boven zeeniveau. Met de elektriciteitsproductie kunnen we ruim 1,5 miljoen Nederlandse huishoudens een jaar lang van duurzame energie voorzien.

Dat de windparken ook een impact hebben op de Noordzee zijn we ons allemaal bewust. Tijdens de bouw van het windpark nemen we  maatregelen om hinder voor het onderwaterleven zoveel mogelijk te beperken.  Daarnaast zijn de turbines zo uitgerust dat ze als ze er eenmaal staan, ze het onderwaterleven juist ten goede kunnen komen. Er zijn bijvoorbeeld extra grote gaten in de turbine onder het zee-oppervlak aangebracht. Deze bieden beschutting aan bijvoorbeeld vissen en krabben. Bovendien zijn er  kunstmatige riffen geplaatst waar vissen, krabben en schaaldieren zich gemakkelijker aan kunnen hechten en die daarmee bijdragen aan het ontstaan aan een grotere biodiversiteit. De riffen  worden gebruikt als schuilplaats en voedselplek; de structuur van de riffen biedt beschutting en bescherming tegen roofdieren.

Met eigen ogen zien?

Meer weten over windparken en de natuur van de Noordzee? Ga dan naar SEA LIFE Scheveningen. Ontdek de verrassende onderwaterwereld en kom oog in oog te staan met haaien, kwallen, zeepaardjes, roggen en nog veel meer leuke zeedieren. SEA LIFE is overdekt, dus het is ook een ideaal uitje bij slechter weer. Als klant van Vattenfall kan je met onze Exclusief aanbieding 2 toegangskaarten boeken voor de prijs van 1. Ook kan je kans maken op 4 gratis tickets.
Volg Vattenfall

Over Vattenfall

Vattenfall produceert en levert elektriciteit, warmte, koude en gas en biedt klanten verschillende duurzame oplossingen. Binnen één generatie wil Vattenfall fossielvrij energie opwekken. Daarom investeert het Zweedse energiebedrijf fors in windenergie. Zo werken we aan een duurzame wereld, voor nu en in de toekomst.