Nieuws

Laatste turbine voor Hollandse Kust Zuid   

Bijna twee jaar nadat werd begonnen met de bouw van Hollandse Kust Zuid is de laatste turbine van het windpark op zee geïnstalleerd. De komende maanden zal de binnenkant van de turbines verder worden afgebouwd en worden ze getest. Hollandse Kust Zuid wordt later dit jaar officieel in gebruik genomen.    

Projectdirecteur Ian Bremner: “We zijn enorm trots op het bereiken van deze mijlpaal. De installatie van de laatste turbine is een belangrijk moment voor het project. Niet alleen voor ons, maar ook voor onze partners en alle leveranciers en aannemers die ons hebben geholpen om hier te komen. Hollandse Kust Zuid is het eerste subsidievrije offshore windpark ter wereld en we kijken ernaar uit om dit project op te leveren.”   

“Vandaag vieren we de laatste installatie van ons grootste offshore-project ooit. De gondels werden vervaardigd in onze fabriek in Cuxhaven (Duitsland) en de bladen kwamen uit Aalborg (Denemarken). Dit project onderstreept eens te meer hoe de windindustrie Europa energiezekerheid kan bieden door middel van eigen, schone en concurrerende bronnen”, zegt David Molenaar, Siemens Gamesa’s Managing Director in Nederland. 

Siemens Gamesa werd voor het transport en de installatie van alle 139 offshore windturbines ondersteund door windinstallatieschip Wind Osprey van Cadeler. “Toen we dit project planden, was het de eerste keer ooit dat de Siemens Gamesa 11MW-turbines op commerciële schaal zouden worden geïnstalleerd. Dit vereiste vakkundig engineeringswerk en een goede samenwerking met onze partners bij Siemens Gamesa en Vattenfall. We zijn er trots op dat we een cruciale rol hebben gespeeld in de realisatie van dit indrukwekkende en recordbrekende windparkproject dat zal bijdragen aan de groene transitie”, zegt Jacob Heinricy Jensen, Chief Operations Officer bij Cadeler.   

139 turbines  

Het totaal aantal turbines komt daarmee op 139, een minder dan de 140 die oorspronkelijk waren gepland.Afgelopen jaar raakte een van de fundaties beschadigd na een aanvaring met vrachtschip Julietta D dat tijdens een storm stuurloos door het windpark dreef. De fundatie raakte daarbij zo beschadigd dat het niet verantwoord wordt geacht er een volledige turbine op te zetten. In overleg met de partners, aannemers en de autoriteiten is besloten om de fundatie niet te vervangen en in 2024 te verwijderen. Er zijn nog geen concrete plannen voor de ruimte die nu vrijkomt.  

Foto boven: De crew op het helideck om de installatie van de laatste turbine te vieren, Vattenfall/Matthias Ibeler

Foto onder: Het laatste blad wordt geplaatst, Vattenfall/Matthias Ibeler
Volg Vattenfall

Over Vattenfall

Vattenfall produceert en levert elektriciteit, warmte, koude en gas en biedt klanten verschillende duurzame oplossingen. Binnen één generatie wil Vattenfall fossielvrij energie opwekken. Daarom investeert het Zweedse energiebedrijf fors in windenergie. Zo werken we aan een duurzame wereld, voor nu en in de toekomst.