Nieuws

Windpark Hollandse Kust Zuid levert eerste stroom

Windpark Hollandse Kust Zuid heeft voor het eerst stroom aan het Nederlandse net geleverd. Hoewel de eerste draaiende turbine nog in de testfase zit, produceert die al wel stroom. De elektriciteit wordt via offshore transformatorstation Alpha aan land gebracht. 

Afgelopen zomer werd begonnen met de bouw van het Hollandse Kust Zuid. Er werden 34 fundaties in zee geplaatst. Tijdens de wintermaanden werd de bouw gestaakt en dit voorjaar is de tweede fase van het project gestart en worden de resterende fundaties, kabels en turbines aangelegd – lees meer hierover in dit artikel (link naar update artikel). Tijdens de Paasdagen verrees de eerste turbine, inmiddels staan er 36 exemplaren. Naar verwachting worden de laatste turbines in het tweede kwartaal van 2023 geïnstalleerd. 

 “We zijn enorm trots op het bereiken van deze mijlpaal. Het is een belangrijk moment, niet alleen voor ons maar ook voor al onze partners, leveranciers en aannemers die ons geholpen hebben hier te komen. Met Hollandse Kust Zuid werken we aan het grootste en eerste subsidievrije windpark op zee ter wereld. Het is prachtig om te zien dat het nu tot bloei komt en we kijken er naar uit om in 2023 het hele park op te leveren”, aldus Ian Bremner, Projectdirecteur van het project. 

Forse bijdrage aan energieopgave  

Het windpark ligt in de Noordzee, zo’n 18-35 kilometer voor de kust tussen Den Haag en Zandvoort. De SG 11.0 200 DD turbines die in het windpark verrijzen hebben elk een vermogen van 11 megawatt. De hoeveelheid elektriciteit die het 1,5 GW tellende windpark zal produceren, staat gelijk aan de consumptie van ongeveer 1,5 miljoen Nederlandse huishoudens. De opgewekte stroom komt aan land via twee door TenneT aangelegde offshore transformatorstations. In deze ‘stopcontacten op zee’ wordt alle stroom van het windpark verzameld en vervolgens doorgeleid naar het Nederlandse elektriciteitsnet. Het 225 km2 grote park is eigendom van Vattenfall, BASF en Allianz en moet in 2023 volledig operationeel zijn.  

Foto: Vattenfall/van der Kloet Foto & Videoproducties 
Volg Vattenfall

Over Vattenfall

Vattenfall produceert en levert elektriciteit, warmte, koude en gas en biedt klanten verschillende duurzame oplossingen. Binnen één generatie wil Vattenfall fossielvrij energie opwekken. Daarom investeert het Zweedse energiebedrijf fors in windenergie. Zo werken we aan een duurzame wereld, voor nu en in de toekomst.