Nieuws

Vattenfall gaat recyclebare bladen gebruiken voor windpark Hollandse Kust Zuid

Vattenfall en BASF gaan de RecycableBlades van Siemens Gamesa gebruiken in windpark Hollandse Kust Zuid. De bladen zijn gemaakt met een nieuw type hars, waardoor het gemakkelijker wordt om de verschillende materialen van elkaar te scheiden en te hergebruiken. Drie van de 140 turbines worden voorzien van de nieuwe bladen.  

Vorig jaar kondigde Vattenfall aan dat het in 2030 alle bladen van windturbines wil kunnen hergebruiken. “De windindustrie blijft groeien en daarmee ook het aantal bladen dat op termijn het eind van zijn werkende leven bereikt. Vattenfall zet zich in voor het bevorderen van een circulaire economie en het verminderen van de milieu-impact gedurende de hele levenscyclus van het product. De inzet van recyclebare turbinebladen is een logische stap om die ambities binnen bereik te brengen”, zegt Eva Philipp, Head of Environment & Sustainability bij Vattenfall.  

Hergebruik mogelijk dankzij nieuwe hars  

Hoewel de meeste turbineonderdelen al hergebruikt kunnen worden, vormen de bladen een uitdaging. Dat komt door de hars, die met glasvezel en koolstof wordt samengesmolten om de structuur van het blad te maken. De hars lost alleen op door die bloot te stellen aan een combinatie van hoge temperaturen, hoge druk en speciale behandelingen. Dat vraagt veel energie en is dus kostbaar. Bovendien neemt de kwaliteit van de verschillende materialen af door die extreme omstandigheden. 

Siemens Gamesa’s RecycableBlades maken gebruik van een nieuw harstype, dat oplost wanneer het blad wordt ondergedompeld in een bad met een verwarmde, lichtzure oplossing. Daardoor wordt de hars gescheiden van de onderdelen die in het blad worden gebruikt, zonder deze ernstig te beschadigen. De glas- en koolstofvezels, de houten delen, het plastic en het metaal kunnen daarna worden hergebruikt. 

Ook recyclebare bladen voor Hollandse Kust West 

De bladen werden in 2021 gelanceerd en zijn tot nu toe beperkt beschikbaar. Hollandse Kust Zuid 1-4 is het eerste project van Vattenfall dat ze gaat gebruiken. De bladen worden in 2023 geïnstalleerd. Vattenfall heeft de bladen ook vast gereserveerd voor Hollandse Kust West. Als één of beide kavels aan Vattenfall worden vergund, zullen verschillende turbines met de Siemens Gamesa RecyclableBlades worden uitgerust. 

Bekijk hier de video van Siemens Gamesa over RecyclableBlades:
Volg Vattenfall

Over Vattenfall

Vattenfall produceert en levert elektriciteit, warmte, koude en gas en biedt klanten verschillende duurzame oplossingen. Binnen één generatie wil Vattenfall fossielvrij energie opwekken. Daarom investeert het Zweedse energiebedrijf fors in windenergie. Zo werken we aan een duurzame wereld, voor nu en in de toekomst.