Nieuws

Tweede fase bouw windpark Hollandse Kust Zuid

Na de bouwstop afgelopen winter is de tweede fase van de bouw van Windpark Hollandse Kust Zuid nu in volle gang. In het paasweekend is de eerste turbine van het project geïnstalleerd! Bij goed zicht is het windpark nu te zien vanaf de kust.

Installatie eerste turbine

De installatie van de eerste turbines begon met het laden van de turbineonderdelen vanaf de kade aan de Maasvlakte. Het schip de Wind Osprey van Cadeler laadde onderdelen voor vier turbines aan boord: vier masten, vier turbinegondels en twaalf bladen. Deze eerste zogenaamde ‘load out’ verliep voorspoedig. Søren Andersen, Senior Turbine Installation Package Manager: “Met de komst van de Wind Osprey in de week van 12 april en het laden van de turbinecomponenten, kon de eerste installatie op 16 april beginnen. Het schip zal elke trip vier windturbines aan boord nemen, met als doel om begin 2023 alle turbines te hebben geïnstalleerd. Het is mooi om te zien hoe alle plannen samenkomen en hoe we de energietransitie vormgeven met de installatie van deze gigantische turbines. Het is een absolute eer om mijn rol te spelen in de transitie naar een fossielvrije toekomst!” 

Wind Osprey met de turbine onderdelen, foto: Flying Focus/Cadeler

Vervolg fundatie-installatiecampagne

Tegelijkertijd is ook het heien van de overige 104 fundaties weer aangevangen. De Strashnov van Seaway zal drie fundaties per keer meenemen en installeren. Het schip Fairplayer van Jumbo zal na de installatie van de fundatie het platform op de fundatie plaatsen. Deze zomer moeten alle fundaties in de Noordzeebodem zitten. Naast de fundaties en de turbines is er nog een derde onderdeel belangrijk bij een windpark: de kabels die de stroom van de turbines naar de onderstations brengen. De eerste kabels zijn inmiddels geplaatst. Komende maand wordt de tweede partij kabels van de opslag in Velsen-Noord in het installatieschip geladen. 

Het project Hollandse Kust Zuid wordt door Vattenfall gebouwd en is in eigendom van Vattenfall, BASF en Allianz.  

Foto bovenaan: Ties van der Horst/Vattenfall

De Strashnov met fundatiepalen, foto: Flying Focus/VattenfallVolg Vattenfall

Over Vattenfall

Vattenfall produceert en levert elektriciteit, warmte, koude en gas en biedt klanten verschillende duurzame oplossingen. Binnen één generatie wil Vattenfall fossielvrij energie opwekken. Daarom investeert het Zweedse energiebedrijf fors in windenergie. Zo werken we aan een duurzame wereld, voor nu en in de toekomst.