Nieuws

Start montage 11MW Siemens Gamesa windturbines op de Maasvlakte

Op dit moment heeft de installatiecampagne van de windturbinefundaties van windpark Hollandse Kust Zuid een geplande winterstop. Maar achter de schermen van ‘s werelds grootste en eerste subsidievrije offshore windpark gaat de productie van de onderdelen van de windturbines snel door. Begin dit jaar bereikten Vattenfall en windturbinefabrikant Siemens Gamesa een nieuwe mijlpaal: de eerste volledige serieproductie van de gondel werd voltooid op de productielocatie in Cuxhaven, Duitsland. Deze maand worden de eerste turbineonderdelen naar de Maasvlakte in Nederland vervoerd. Hier maakt Siemens Gamesa de verschillende onderdelen van de windturbines klaar voor de eerste installatie in het voorjaar.

Het team van Hollandse Kust Zuid heeft zich het afgelopen jaar vooral gericht op de start van de offshore bouw van de funderingen voor de windturbines, monopiles genaamd. Na jaren van voorbereiding vond deze mijlpaal in juli 2021 plaats. Tegelijkertijd werkten de teams van Vattenfall en Siemens Games samen om ervoor te zorgen dat de andere delen van de windturbines zoals gepland en volgens de hoogste standaarden worden ontworpen en geproduceerd. Begin dit jaar bereikten ze een nieuwe mijlpaal; de voltooiing van de eerste volledige gondel – het bovenste deel van de windturbine waarin onderdelen zoals de generator zijn ondergebracht – in Cuxhaven, Duitsland.

Kevin Metcalfe, Wind Turbine Package Manager van Vattenfall over hoe de hoogste kwaliteits-, veiligheids- en prestatiestandaarden van de gondels worden gegarandeerd: “Vattenfall en Siemens Gamesa hebben eerst enkele pre-productie testgondel gebouwd. Een prototype van de volledige turbine draait ook al meer dan een jaar in Denemarken. We namen de vroege lessen uit die tests mee en verwerkten ze in het definitieve ontwerp. Hiermee kunnen we het beste ontwerp en de hoogste prestatienormen voor windpark Hollandse Kust Zuid garanderen. Deze uitgebreide tests en een geweldige samenwerking tussen Vattenfall en Siemens Gamesa hebben geleid tot de succesvolle eerste productie in Cuxhaven.”

Transport naar de Maasvlakte

De gondels voor de 11 MW windturbines worden per schip over de Noordzee vervoerd van de productielocatie in Cuxhaven naar de Maasvlakte bij Rotterdam. Op de Maasvlakte is een terrein vrij gemaakt om alle onderdelen te ontvangen en gereed te maken voor transport naar het offshore werkgebied. Hoewel windpark Hollandse Kust Zuid in Nederlandse wateren wordt gebouwd, is het ook een Europees project. De 97 meter lange wieken worden geproduceerd in Aalborg, Denemarken. De torenproductie draait op locaties in Denemarken, Spanje en Portugal. “De productie verloopt goed”, zegt Kevin. “De daadwerkelijke installatie van de turbines begint medio april 2022 en zal doorgaan in een continue campagne van vier turbines per keer, tot de voltooiing begin 2023.”

Vier turbines per keer

Nadat de onderdelen door heel Europa naar de Maasvlakte zijn getransporteerd, monteert Siemens Gamesa de delen tot een complete toren met volledige interne elektrische apparatuur*. Ze maken de toren gereed voor transport op het installatieschip, samen met de gondel en bladen. Kevin: “Voor het transport van de turbineonderdelen naar de fundering in de Noordzee maken we gebruik van het door Cadeler geleverde installatievaartuig Wind Osprey. Dit hefvaartuig heeft project specifieke apparatuur aan boord om de turbineonderdelen te transporteren en te installeren. Elke offshore trip nemen we een set onderdelen voor vier complete turbines mee vanaf de Maasvlakte.”

Eenmaal beladen en gezekerd, vaart het installatieschip de korte trip naar windpark Hollandse Kust Zuid. Wanneer het schip in de juiste positie naast de fundering ligt, krikt het installatievaartuig zich op uit het water zodat een stabiel werkplatform ontstaat. De complete toren wordt van het installatievaartuig naar de monopile getild en vastgeschroefd. De gondel volgt daarna en wordt boven op de toren geplaatst. Vervolgens worden de drie bladen een-voor-een geïnstalleerd.

Offshore voorbereidingen

In de Noordzee worden de komende tijd de laatste voorbereidingen getroffen voor de installatie van de eerste turbines. De eerste 34 funderingen zijn al geïnstalleerd. De overige funderingen worden tijdens de tweede installatiecampagne, die in april aanvangt, geïnstalleerd. De installatie van de eerste windturbines loopt dus tegelijkertijd met de installatie van de laatste funderingen. Alle bodemonderzoeken zijn inmiddels al gereed, zodat de turbine- en kabelinstallatievaartuigen veilig aan het werk kunnen.

De eerste turbine zal naar verwachting in mei 2022 de eerste schone, hernieuwbare elektriciteit produceren. Alle turbines zullen daarna achtereenvolgens worden geïnstalleerd tot de voltooiing van het windpark in 2023. Eenmaal in bedrijf is windpark Hollandse Kust Zuid het grootste en eerste subsidievrije windpark ter wereld.

*De locatie waar dit gebeurt, is te zien op de webcam van FutureLand op de Maasvlakte te Rotterdam: https://www.youtube.com/watch?v=qYy_7AJ4DKo

Eerste SG 11.0-200 DD Nacelle in Cuxhaven. Credits: Siemens Gamesa
Volg Vattenfall

Over Vattenfall

Vattenfall produceert en levert elektriciteit, warmte, koude en gas en biedt klanten verschillende duurzame oplossingen. Binnen één generatie wil Vattenfall fossielvrij energie opwekken. Daarom investeert het Zweedse energiebedrijf fors in windenergie. Zo werken we aan een duurzame wereld, voor nu en in de toekomst.