Nieuws

Schade aan windpark Hollandse Kust Zuid na aanvaring door Julietta D.

Beschadigde windmolenfundatie

Julietta D, het vrachtschip dat maandag enkele uren stuurloos in windpark Hollandse Kust Zuid ronddreef, is daarbij in aanvaring gekomen met een van de funderingen voor de nog te bouwen windmolens. De schade kwam dinsdag aan het licht tijdens een verkenningsvlucht. Verdere inspecties zijn nodig om de omvang van de schade vast te stellen.

De bulk carrier Julietta D raakte maandag op drift in een ankergebied ten noorden van windpark Hollandse Kust Zuid. Na een aanvaring met een ander schip ontstond een gat in de romp. Er liep water in de machinekamer van de Julietta D, waarop werd besloten om de gehele 18-koppige bemanning per helikopter te evacueren.

Nadat de bemanning van de Julietta D veilig was geëvacueerd, dreef het schip enkele uren stuurloos door het windpark. Een eerste inspectie vanuit de lucht in opdracht van Vattenfall wijst uit dat het schip daarbij één van de vierendertig reeds geïnstalleerde funderingen heeft beschadigd. Verdere inspecties zijn nodig om de exacte aard en omvang van de schade vast te stellen. Deze inspecties zullen worden uitgevoerd zodra de weersomstandigheden verbeteren. Ook kwam de Julietta D in aanvaring met het onderstel van een TenneT transformatorplatform. Laat in de middag verliet de Julietta D het gebied waar Hollandse Kust Zuid wordt gebouwd. Inmiddels is het schip veilig naar de haven van Rotterdam gesleept.

De Kustwacht hield Vattenfall continu op de hoogte tijdens de afhandeling van de situatie, waarbij de veiligheid van de bemanning natuurlijk voorop stond. Vattenfall is opgelucht dat de bemanning van de Julietta D veilig is geëvacueerd. Vattenfall en haar aannemers hadden op het moment van het incident geen personeel of vaartuigen in het gebied Hollandse Kust Zuid.
Volg Vattenfall

Over Vattenfall

Vattenfall produceert en levert elektriciteit, warmte, koude en gas en biedt klanten verschillende duurzame oplossingen. Binnen één generatie wil Vattenfall fossielvrij energie opwekken. Daarom investeert het Zweedse energiebedrijf fors in windenergie. Zo werken we aan een duurzame wereld, voor nu en in de toekomst.