Nieuws

Werken op het tijdelijke kantoor in de haven van IJmuiden

Na jaren van voorbereidingen zijn de eerste fysieke mijlpalen van windpark Hollandse Kust Zuid een feit. In juni werd de steiger in IJmuiden in gebruik genomen die Vattenfall zal gebruiken voor het vervoer van personen en klein materiaal tijdens de bouwwerkzaamheden en het onderhoud aan het windpark. Richard van der Kuijl, Vattenfalls site manager in IJmuiden, was bij de opening aanwezig. Vanuit het tijdelijke kantoor naast de steiger in de haven coördineert hij de dagelijkse werkzaamheden.

Op 5 juli is Vattenfall gestart met de installatie van de eerste funderingen. Tijdens de bouwperiode werkt Vattenfall vanuit een tijdelijk kantoor in de zeehaven van IJmuiden. Richard: “Samen met mijn collega’s hier op kantoor zijn wij de spin in het web bij de bouw van windpark Hollandse Kust Zuid. We regelen hier onder andere de werkvergunningen, de planning en zorgen ervoor dat onze collega’s veilig kunnen werken. Daarnaast zorgen we ook voor een goede communicatie tussen de verschillende teams die bij de bouw betrokken zijn. Zo is er een team dat zich bezighoudt met de turbine en een andere team dat de kabels legt. Wij van constructie zitten daartussenin en zorgen ervoor dat iedereen elkaar kan vinden.”

Regelwerk

Als site manager is Richard daarnaast ook verantwoordelijk voor het magazijn met kleinere onderdelen – de grote onderdelen worden verscheept vanaf de Maasvlakte – en het geplande en ongeplande onderhoud. “Mijn werk vindt in principe achter het bureau plaats, maar ik ga af en toe wel de boot op om te kijken hoe de mensen op zee werken. En ik heb contact met bijvoorbeeld de zeehaven en de aannemers. Als er iets is, komen ze naar mij en dan regel ik het. Laatst was er bijvoorbeeld snel een bepaald type verf nodig op het installatieschip. Dan vragen ze aan mij of ik een crew transport vessel kan regelen. Wij zorgen er zo voor dat alles gesmeerd loopt en de collega’s op zee weer snel verder kunnen.”

Twee weken op twee weken af

Richard en zijn collega’s maken lange dagen in de zeehaven. Richard: “We werken in shifts van twee weken. Dit betekent dat ik twee weken lang om vijf uur wakker word en om half zes vertrek naar de zeehaven. Gelukkig woon ik dichtbij, dus ik kan lekker met de fiets naar kantoor. Dan begint om zes uur de voorbereiding en druppelt iedereen binnen. De collega’s kunnen om zeven uur met de boot naar zee. Zij komen dan rond vijf uur weer terug en om zes uur is de werkdag afgelopen. Dit doen we zeven dagen in de week en daarna nemen andere collega’s het over en zijn wij twee weken vrij.”

Overdracht

“Tot nu toe hebben we vooral voorbereidend werk gedaan. Zo hebben we ervoor gezorgd dat dit gebouw tijdig klaar was voor gebruik. Maar ook dat er genoeg verfkwasten, helmen en werkkleding zijn en dat de reddingsvesten zijn gecontroleerd. Nu de bouw is begonnen, wordt het werk meer operationeel, want we zijn gedurende de bouwperiode ook verantwoordelijk voor het geplande en ongeplande onderhoud aan de fundaties op zee. Als de bouw in het voorjaar van 2023 is afgerond, dragen wij onze werkzaamheden over aan collega’s van Operations & Maintenance (O&M), die verantwoordelijk zijn voor het beheer en onderhoud van het windpark.” 

Dit beheer en onderhoud zal verlopen vanuit een nieuwe onderhoudshub die dit jaar wordt gebouwd in opdracht van MSCY Vastgoed B.V., een vastgoeddeelneming van Zeehaven IJmuiden N.V., door aannemer Friso Bouwgroep. Deze hub zal naar verwachting begin 2022 worden opgeleverd. Richard en zijn collega’s zullen echter tot de bouw van Hollandse Kust Zuid is voltooid blijven werken vanuit het tijdelijke kantoor en magazijn. “In het begin waren dit 24 lege containers zonder internet of koffiezetapparaat, maar inmiddels is het van alle gemakken voorzien en kunnen we hier goed werken.”

Werkgelegenheid

“Er is in het tijdelijke kantoor eigenlijk plek voor 24 mensen, maar door de coronamaatregelen werken we hier nu maar met 8 man. Daarnaast zijn er op dit moment vier onderhoudstechnici die dagelijks met de boot naar zee gaan om hun werk te doen. Als er straks meer fundaties staan, heb je meer mensen nodig. Dus dan wordt het ook drukker bij ons op kantoor.” Wanneer het windpark volledig operationeel is, zullen er 25 vaste medewerkers aan de slag gaan in IJmuiden en tot wel 60 onderhoudstechnici. De komst van Vattenfall naar IJmuiden brengt daarmee veel werkgelegenheid met zich mee.  

Volgens Richard zijn alle collega’s enthousiast over het project. “We hebben allemaal heel veel zin om het park neer te gaan zetten en zijn trots dat we dit aan het maken zijn. Het eerste subsidievrije windpark – en wanneer opgeleverd – het grootste ter wereld; het is mooi om daaraan mee te kunnen werken.”

Richard van der Kuijl, foto: Vattenfall

Foto bovenaan: Vattenfall/Jorrit Lousberg
Volg Vattenfall

Over Vattenfall

Vattenfall produceert en levert elektriciteit, warmte, koude en gas en biedt klanten verschillende duurzame oplossingen. Binnen één generatie wil Vattenfall fossielvrij energie opwekken. Daarom investeert het Zweedse energiebedrijf fors in windenergie. Zo werken we aan een duurzame wereld, voor nu en in de toekomst.