Nieuws

Offshore bouw windpark Hollandse Kust Zuid goed op gang: “Het is een geweldig gevoel dat al onze ideeën nu in de praktijk worden gebracht”

Op 5 juli zijn de offshore bouwwerkzaamheden voor windpark Hollandse Kust Zuid officieel gestart. Inmiddels zijn de eerste series monopile funderingen met succes geplaatst. Deze zomer zullen nog tientallen funderingen volgen. Als Foundation Installation Manager heeft Malte Röder samen met zijn team het afgelopen jaar het installatieproces voorbereid.

De komende twee jaar wordt Hollandse Kust Zuid – het eerste subsidievrije offshore windpark ter wereld – gebouwd voor de Nederlandse kust. Zowel huishoudens, bedrijven als industriële partners zullen gaan profiteren van de fossielvrije energie die het windpark oplevert. Malte en zijn team zorgen ervoor dat de funderingswerkzaamheden goed worden voorbereid en op een veilige manier worden uitgevoerd. Malte: “We proberen telkens te bepalen wie een bepaalde taak het beste uit kan voeren en werken samen toe naar een gezamenlijk doel.”

Speciale ontwerpen

Malte is in de zomer van 2020 gestart in het team van Hollandse Kust Zuid. “We zijn begonnen met het ontwerp voor de installatiemethodes en -gereedschappen en hebben samen met Seaway 7 toegewerkt naar een passend concept voor het plaatsen van onze funderingen.” Met het oog op efficiënt gebruik van materialen, zoals staal, is elke fundering specifiek ontworpen voor de locatie waar deze zal worden geïnstalleerd. De zwaarste en grootste monopile weegt 955 ton en is 75 meter lang, terwijl de lichtste en kortste fundering nog altijd 735 ton weegt en 62 meter lang is. De monopile funderingen worden geplaatst in waterdieptes variërend van 17 tot 28 meter.

Installatie

Waar de kleinere onderdelen voor Hollandse Kust Zuid in IJmuiden worden opgeslagen en vanaf daar worden vervoerd, worden de funderingen en bijbehorende stalen onderdelen vanaf de werf van funderingsfabrikant Sif op de Maasvlakte verscheept door het installatieschip Seaway Strashnov. Dit schip heeft een kraan die de monopile in het water tilt en de funderingen laat zakken tot de zeebodem op een diepte van 17-28 meter. Zodra de fundering op de zeebodem ligt, wordt een hydraulische hamer gebruikt om de paal tot de uiteindelijke penetratiediepte te heien.

Malte: “We gaan deze zomer zoveel mogelijk funderingen plaatsen. Aan het einde van de zomer moeten we een geplande pauze inlassen, omdat de weersomstandigheden op de Noordzee in de wintermaanden te slecht zijn om te werken. Tijdens deze pauze werken we aan het verbeteren en optimaliseren van onze werkprocedures om ervoor te zorgen dat de rest van de funderingen volgend jaar zo soepel mogelijk kan worden geplaatst.”

Geleerde lessen

De eerste series funderingen en bijbehorende stalen onderdelen zijn nu geïnstalleerd. Hierbij is al een aantal waardevolle lessen geleerd voor de rest van de installatiecampagne. ”Een van de lessen die we hebben geleerd tijdens deze eerste serie installaties is dat een paar bouten en moeren niet helemaal werken zoals het hoort. Dit soort praktische zaken duiken nu op, omdat we ons hiervoor vooral hebben gericht op de grotere onderdelen. Omdat de bouwwerkzaamheden ver van de kust plaatsvinden, is het niet eenvoudig om zomaar nieuwe bouten op locatie te krijgen. Daarbij moeten we ervoor zorgen dat andere soorten bouten dezelfde levensduur hebben als de rest van de fundering. Bovendien is alles zo groot dat je niet zomaar onderdelen in de winkel kunt kopen.”

“Ook in de voorbereiding van de werkplekken hebben we al wat verbeteringen aangebracht. De technici die tijdens de bouw aan het werk zijn moeten al hun apparatuur direct naast zich hebben, zodat ze niet naar het juiste gereedschap hoeven te zoeken. Zulke details kom je tegen als je daadwerkelijk gaat bouwen.” Al met al is Malte erg blij met de voortgang en de samenwerking tussen Vattenfall, Sif en Seaway. “Het is geweldig om te zien dat al onze ideeën nu in de praktijk worden gebracht en dat we met zoveel geweldige mensen samenwerken die allemaal erg enthousiast zijn over dit baanbrekende project.”

Foto’s: Vattenfall
Volg Vattenfall

Over Vattenfall

Vattenfall produceert en levert elektriciteit, warmte, koude en gas en biedt klanten verschillende duurzame oplossingen. Binnen één generatie wil Vattenfall fossielvrij energie opwekken. Daarom investeert het Zweedse energiebedrijf fors in windenergie. Zo werken we aan een duurzame wereld, voor nu en in de toekomst.