Nieuws

Bouw windpark Hollandse Kust van start

De bouw van offshore windpark Hollandse Kust Zuid is begonnen. Het schip met de eerste monopile funderingen is inmiddels onderweg naar de bouwlocatie op zee. De komende twee jaar zal voor de Nederlandse kust het eerste subsidievrije windpark op zee ter wereld verrijzen. De fossielvrije energie die het park opwekt, wordt gebruikt voor de verduurzaming van industrie, bedrijven en huishoudens.

Martijn Hagens, CEO Vattenfall Nederland: “Ik ben enorm trots op de stap die we nu zetten. Met de bouw van het eerste subsidievrije offshore windpark ter wereld beginnen we aan een nieuw hoofdstuk. Hiermee laten we zien dat deze markt volwassen wordt en brengen we fossielvrij leven weer een stuk dichterbij voor Nederlandse huishoudens en onze industriële partners.”

Vattenfall wil binnen één generatie een fossielvrij leven mogelijk maken. Wind speelt een belangrijke rol in het realiseren van die ambities. Vattenfall heeft meer dan 1200 windturbines in gebruik en bouwt op dit moment aan acht verschillende windparken, op land en op zee.

De bouwwerkzaamheden voor windpark Hollandse Kust Zuid beginnen met het plaatsen van funderingen. Elke fundering wordt speciaal gemaakt voor de locatie waar die wordt geïnstalleerd. Daardoor zijn ze allemaal verschillend. De zwaarste en grootste monopile weegt 955 ton en is 75 meter lang, terwijl de lichtste en kortste fundering nog altijd 735 ton weegt en 62 meter lang is.

De funderingen worden met een installatieschip vervoerd en op hun exacte locatie op zee gepositioneerd. Vervolgens tilt de kraan van het schip de monopile in het water en laat deze zakken, totdat de zeebodem is bereikt. Dat is tussen de 17 en 28 meter diepte. Zodra deze fundering in de juiste positie is gebracht, wordt een hydraulische hamer gebruikt om de paal tot de gewenste diepte te brengen.

“In de eerste maanden worden al tientallen funderingen aangelegd”, vertelt projectdirecteur Ian Bremner. “Tijdens de winter, als de golven vaak te hoog zijn om veilig te kunnen werken, wordt een pauze ingelast. De bouw zal in het voorjaar van 2022 weer worden hervat. Dan zullen de resterende funderingen worden aangelegd, gevolgd door kabels en turbines. De eerste turbines zullen in het voorjaar van 2022 al gereed zijn, de laatste turbines worden in de zomer van 2023 opgeleverd.”

Vattenfall bouwt het windpark samen met de recent aangekondigde partner BASF. Het park komt te liggen op ongeveer 18 kilometer voor de kust van Den Haag en Zandvoort. De verste windmolen staat op 36 kilometer afstand uit de kust. Hollandse Kust Zuid wordt bij oplevering het grootste windpark op zee ter wereld. De 140 turbines hebben samen een opgesteld vermogen van 1,5 Gigawatt. 

Vattenfall maakt een aanzienlijk deel van de fossielvrije elektriciteit die met het windpark wordt opgewekt, beschikbaar voor Nederlandse huishoudens en zakelijke klanten. BASF zal zijn deel van de productie gebruiken om verschillende productielocaties in Europa te verduurzamen.
Volg Vattenfall

Over Vattenfall

Vattenfall produceert en levert elektriciteit, warmte, koude en gas en biedt klanten verschillende duurzame oplossingen. Binnen één generatie wil Vattenfall fossielvrij energie opwekken. Daarom investeert het Zweedse energiebedrijf fors in windenergie. Zo werken we aan een duurzame wereld, voor nu en in de toekomst.