Nieuws

Aan het werk vanuit Zeehaven IJmuiden: hoe staat het met de nieuwe O&M hub?

Foto van nieuwe onderhoudshub van Vattenfall zeehaven IJmuiden

Voor het beheer en onderhoud van Windpark Hollandse Kust Zuid gaat Vattenfall werken vanuit een nieuwe onderhoudshub in de Zeehaven IJmuiden. We schreven eerder al over de samenwerking met Zeehaven IJmuiden N.V. in een gesprek met AYOP. Nu kijken we verder: hoe staat het met de bouw van de onderhoudshub en waarvoor gaat Vattenfall deze locatie gebruiken?

De voorbereidingen voor de bouw van Windpark Hollandse Kust Zuid zijn in volle gang, en komende zomer wordt gestart met de installatiewerkzaamheden op zee. Zodra de eerste turbines draaien zullen deze beheerd en onderhouden worden vanuit de nieuwe onderhoudshub in IJmuiden. In januari 2022 denkt Vattenfall de sleutel in ontvangst te nemen. De afgelopen periode is intensief samengewerkt tussen Vattenfall en Zeehaven IJmuiden N.V. om een geschikte locatie te vinden en de bouw voor te bereiden.

Wouter Jonker ziet namens Vattenfall toe op de ontwikkeling van de onderhoudshub: “Wij huren de hub de komende 25 jaar van een vastgoedbedrijf waarin Zeehaven IJmuiden N.V. participeert, die de bouw coördineert en ook de aannemer heeft gecontracteerd. De hub wordt op basis van onze specifieke wensen gebouwd, zo duurzaam en zelfvoorzienend mogelijk. Zo komen er zonnepanelen op het dak en laadpalen voor elektrisch vervoer.”

De Zeehaven is blij met de komst van Vattenfall. Peter van de Meerakker, algemeen directeur: “We realiseren aan de kop van de IJmondhaven een speciale state of the art-steiger met aanlegplaatsen voor het vervoer van mensen en materieel naar Hollandse Kust Zuid. Deze voorziening en de vestiging van Vattenfall versterkt de al aanwezige cluster Wind op Zee in de IJmondhaven. Met deze vestiging worden straks alle op de Noordzee voor de Zuid- en Noord-Hollandse kust aanwezige windparken onderhouden vanuit de haven van IJmuiden.” 

De bouw is begonnen

Begin vorig jaar gingen Vattenfall en de Zeehaven in gesprek over de voorwaarden van de hub. In maart 2021 is aannemer Friso Bouwgroep gestart met de funderingen voor de O&M hub. “Het gebouw bestaat uit een grote opslag, kantoorruimte en faciliteiten voor de onderhoudstechnicians die dagelijks van en naar het windpark toe varen, zoals douches en kleedruimtes. De opslag is ruim 600 m2 groot en de kantoorruimte circa 450 m2. Direct naast het gebouw wordt een steiger geplaatst met hijskranen en aanlegplaatsen voor drie boten die de technicians en hun materieel van en naar het windpark brengen.”

Op het kantoor werken straks zo’n 25 medewerkers. Denk daarbij aan de site manager en operations and maintenance managers, teamhoofden, een scheepvaartcoördinator, veiligheidsmanagers en ondersteunend personeel. Daarnaast kunnen er, wisselend per seizoen, tot wel 40 onderhoudstechnicians terecht. Er ontstaat dus veel werkgelegenheid, en een groot deel van het personeel moet nog worden geworven. “De onderhoudstechnicians komen ’s ochtends op de O&M hub aan”, zo legt Wouter uit. “Vervolgens krijgen ze een briefing over de werkzaamheden van die dag, trekken hun werkkleding aan en stappen ze op de boot vanuit IJmuiden naar het windpark om daar gepland en ongepland onderhoud uit te voeren aan de turbines. Laat in de middag komen ze weer terug op de hub voor een zogenaamde debrief.”

Onderhoud van het windpark is natuurlijk essentieel, maar alles is erop gericht om het benodigde onderhoud zo beperkt mogelijk te houden en alles goed te kunnen plannen, zo zegt Wouter. “Via onderzeese kabels en een naast de hub te realiseren antennemast staan we voortdurend in verbinding met de turbines en houden we alles scherp in de gaten, zodat we verrassingen voor kunnen zijn en snel kunnen ingrijpen mocht dat nodig zijn. De hele operatie is erg high-tech.” 

Ambities om te groeien

De komst van Hollandse Kust Zuid en andere windparken op zee brengt veel activiteit met zich mee en creëert kansen voor Zeehaven IJmuiden N.V. Er zijn dan ook ambities om te groeien op het gebied van offshore. “Dankzij de gunstige geografische ligging van onze haven, de brede basis van aanwezige, gespecialiseerde bedrijven en bewezen trackrecord bij offshore werkzaamheden en onze ervaringen met de drie al aanwezige windparken, ligt een stevige groei in offshore wind activiteiten ons in het verschiet. Met het oog hierop werken we intensief samen met verschillende partijen om aan de noordzijde van de IJmondhaven uit te breiden met de Energiehaven”, aldus Peter van de Meerakker.

Tijdelijke locatie voor toezicht op bouw windpark

Direct naast de onderhoudshub-in-aanbouw wordt de komende maanden een tijdelijke locatie gerealiseerd voor het team dat vanuit Vattenfall toezicht houdt op de bouw van het windpark. De locatie bestaat uit tijdelijke kantoorunits en een magazijn. Vanaf juni zullen de eerste Vattenfall medewerkers vanuit IJmuiden werken en gebruik maken van de nieuwe steiger om van en naar het nieuwe windpark te reizen tijdens de bouwwerkzaamheden.
Volg Vattenfall

Over Vattenfall

Vattenfall produceert en levert elektriciteit, warmte, koude en gas en biedt klanten verschillende duurzame oplossingen. Binnen één generatie wil Vattenfall fossielvrij energie opwekken. Daarom investeert het Zweedse energiebedrijf fors in windenergie. Zo werken we aan een duurzame wereld, voor nu en in de toekomst.