Al meer dan tien jaar is Vattenfall actief in het havengebied Amsterdam-IJmuiden. Met de bouw van windpark Hollandse Kust Zuid nemen de activiteiten van Vattenfall in de regio aanzienlijk toe. Daarom is Vattenfall lid geworden van Amsterdam IJmuiden Offshore Ports (AYOP): een vereniging voor bedrijven en instellingen die actief zijn in het havengebied. We spraken over het nieuwe lidmaatschap van Vattenfall met Guido Schild, omgevingsmanager Wind op zee van Vattenfall, en Dorothy Winters, programmamanager Offshore wind bij AYOP.
“Met de bouw van Hollandse Kust Zuid breiden wij onze activiteiten enorm uit in het havengebied Amsterdam-IJmuiden. Zo gaan we een groot, nieuw onderhoudscentrum bouwen van waaruit het beheer en onderhoud van de nieuwe windmolens zal gaan plaatsvinden”, zo legt Guido Schild uit.
Dat Vattenfall eerder dit jaar lid werd van AYOP vindt Dorothy Winters een mooie ontwikkeling: “Toen bekend werd dat Vattenfall de gunning voor Hollandse Kust Zuid kavels 1 en 2 had gewonnen, hebben we al redelijk snel contact gelegd met Vattenfall om de relatie op te bouwen en ons aanbod van de bedrijven in de regio aan hen te laten zien. Vattenfall wordt een heel grote en belangrijke speler in de regio en daar willen we dus graag mee samenwerken.”
De kracht van de regio
De meer dan 85 AYOP-leden zijn bedrijven, klein en groot, in de keten van offshore wind (wind op zee, red.), olie en gas. “AYOP is van oudsher gericht op samenwerking en promotie van de regio bij zakelijke partners en overheden”, aldus Dorothy. “Wij willen de kracht van de regio laten zien. Die ligt in ons geval niet bij de kennis van de binnenkant van een turbine, maar wel bij offshore logistiek, onderhoud en onze kennis van schepen.” En er liggen genoeg kansen in de groeiende markt van offshore wind: “Door kennis met onze leden te delen, hebben we hen geholpen zich op deze groeiende markt voor te bereiden. We hebben de expertise, capaciteit en logistieke voorwaarden. Zo kunnen we grote spelers als Vattenfall ook echt iets bieden.”
Kundig personeel
Naast technische en logistieke bedrijven die lid zijn van AYOP, heeft de netwerkorganisatie ook heel wat onderwijsinstellingen in haar ledenbestand. Een mooie mogelijkheid voor een samenwerking, want tijdens de bouw verwacht Vattenfall tientallen technische vakmensen in de offshore nodig te hebben. Vanaf de volledige ingebruikname in 2023 is er ongeveer 50 man/vrouw personeel nodig voor gepland en ongepland onderhoud aan allerlei installaties.
“Omdat er bij storingen snel geschakeld moet worden, mag het onderhoudspersoneel maar op maximaal 30 minuten rijden van de onderhoudsbasis in IJmuiden wonen. Dit betekent dus dat we afhankelijk zijn van vaklui uit de regio”, licht Guido toe. Volgens Dorothy kan AYOP een verbindende factor zijn: “Kennisinstelling Techport is bijvoorbeeld één van onze leden. Dit is een instituut dat zich richt op techniek en kijkt naar de aansluiting van opleidingen op de wensen van bedrijven in de regio. Zo brengen we als AYOP dus twee partijen bij elkaar.”
Open armen
“Het bijzondere aan Windpark Hollandse Kust Zuid is de subsidievrije bouw”, geeft Dorothy aan. “Hier proberen we als AYOP een steentje aan bij te dragen door een zo goed mogelijke logistieke ondersteuning te faciliteren en innovaties te stimuleren. Zo is de kans groot dat het windpark binnen de planning gebouwd wordt en blijven de kosten bespaard.”
Tot nu toe bevalt de samenwerking in de regio goed. Guido: “Zeehaven IJmuiden heeft ons vanaf het moment dat duidelijk werd dat we het windpark zouden gaan bouwen met open armen ontvangen en goed geholpen. Het nieuwe onderhoudscentrum ontwikkelen we dan ook samen. Zij zorgen voor de ontwikkeling en bouw en wij leasen het vervolgens van hen. Het havengebied Amsterdam-IJmuiden heeft de ambitie om zich verder te ontwikkelen als hub voor de offshore energietransitie. Daar willen we als Vattenfall graag aan bijdragen met onze activiteiten, kennis en ervaring.”