Nieuws

Vattenfall geeft groen licht voor grootste offshore windproject ter wereld

Vattenfall heeft de definitieve investeringsbeslissing genomen voor Hollandse Kust Zuid 1-4, en gaat door met de bouw van wat het grootste offshore windpark ter wereld wordt.

Als het in 2023 volledig operationeel is, is offshore windpark Hollandse Kust Zuid met een geïnstalleerde capaciteit van 1.500 MW het grootste in zijn soort ter wereld. Het zal dan een duurzame elektriciteitsproductie hebben die overeenkomt met het jaarverbruik van ruim twee miljoen Nederlandse huishoudens.

Na het winnen van twee subsidievrije aanbestedingsrondes in 2018 en 2019, zijn aan Vattenfall de vergunningen voor de bouw van Hollandse Kust Zuid verleend. Om het ontwikkelproces te optimaliseren zijn de twee projecten gecombineerd tot één windpark.

Een belangrijk instrument om de klimaatverandering op te lossen is de elektrificatie van transport, verwarming en industriële processen met behulp van fossielvrije elektriciteit.

“Het project Hollandse Kust Zuid onderstreept onze inzet om Nederland en Europa te voorzien van fossielvrije elektriciteit. Bovendien laat de definitieve investeringsbeslissing zien dat we ondanks de covid-19-pandemie nog net zo vastberaden zijn om fossielvrij leven binnen één generatie mogelijk te maken”, zegt Vattenfalls CEO Magnus Hall.

In 2023 voorziet Hollandse Kust Zuid in een derde van de totale geïnstalleerde offshore windcapaciteit in Nederland, en levert daarmee een grote bijdrage aan de doelstellingen van de Nederlandse regering op het gebied van duurzame energie. “Hollandse Kust Zuid voorziet niet alleen onze particuliere en zakelijke klanten van fossielvrije en betaalbare elektriciteit. Het is ook een grote infrastructurele investering die belangrijke economische activiteit en werkgelegenheid creëert in tijden van economische onzekerheid. Dankzij de goede samenwerking met onze nationale en internationale partners zijn we goed voorbereid om de volgende stap te zetten in het realiseren van dit unieke project”, zegt Gunnar Groebler, Senior Vice-president en Head of Business Area Wind bij Vattenfall.

Zowel de bouw, die offshore in 2021 van start gaat, als de exploitatie van het windpark en het daarvoor te ontwikkelen onderhoudscentrum zullen belangrijke kansen creëren voor het regionale bedrijfsleven en zorgen voor langdurige hoogwaardige werkgelegenheid.

Vattenfall werkt samen met de volgende leveranciers:

 • Siemens Gamesa voor het vervaardigen van de turbines en de gedeeltelijke plaatsing ervan.
 • De in Nederland gevestigde Sif Group voor het vervaardigen van de funderingen.
 • Het in Nederland gevestigde TKF voor het vervaardigen van de inter-array kabelsystemen.
 • Prysmian voor het vervaardigen van de inter-array kabelsystemen.
 • Subsea 7 voor het installeren van de funderingen en inter-array kabelsystemen.
 • Swire Blue Ocean voor het installeren van de turbines.

Feiten Hollandse Kust Zuid

 • Met een geïnstalleerde capaciteit zal 1.500 MW bedragen wordt dit het grootste offshore windpark ter wereld wordt.
 • De elektriciteitsproductie kan het jaarverbruik van ruim twee miljoen Nederlandse huishoudens dekken.
 • Het windpark bestaat uit 140 turbines van 11 MW, die voor het eerst offshore geplaatst worden.
 • Volgens overheidsvoorschriften staat de ruimte op zee tussen de turbines open voor doorgang en medegebruik.
 • Exploitatie en onderhoud vinden plaats vanuit Vattenfalls nieuwe, moderne onderhoudscentrum in de haven van IJmuiden.
 • Het windpark wordt verbonden met twee offshore substations, geëxploiteerd door de Nederlandse netbeheerder TenneT.Volg Vattenfall

Over Vattenfall

Vattenfall produceert en levert elektriciteit, warmte, koude en gas en biedt klanten verschillende duurzame oplossingen. Binnen één generatie wil Vattenfall fossielvrij energie opwekken. Daarom investeert het Zweedse energiebedrijf fors in windenergie. Zo werken we aan een duurzame wereld, voor nu en in de toekomst.