Nieuws

Vattenfall tekent overeenkomsten met Prysmian en TKF voor inter-array kabels

Vattenfall heeft overeenkomsten gesloten met Prysmian Powerlink S.r.l. (Prysmian) en BV Twentsche Kabel Fabriek (TKF) voor de productie en levering van de kabelsystemen die de ongeveer 140 turbines van windpark Hollandse Kust Zuid gaan verbinden met de twee offshore netaansluitingen.

Windpark Hollandse Kust Zuid bestaat uit vier kavels. Deze kavels werden via twee tenderrondes aanbesteed, die beide door Vattenfall werden gewonnen. De aanbesteding door Vattenfall van de bekabeling vond ook plaats in twee afzonderlijke rondes. Het Nederlandse TFK zal de bekabeling van Hollandse Kust 1 & 2 verzorgen, en het in Italië gevestigde Prysmian zal de bekabeling leveren voor Hollandse Kust Zuid 3 & 4.

Catrin Jung, hoofd offshore wind van Vattenfall: “Hollandse Kust Zuid is een baanbrekend project voor Vattenfall en voor de energietransitie in Nederland. We kijken uit naar de samenwerking met TKF en Prysmian, twee bedrijven met ruime ervaring op dit terrein, om van dit project een succes te maken.”

TKF zal ongeveer 150 kilometer aan 66 kV aluminium core inter-array kabels en toebehoren produceren en leveren voor Hollandse Kust Zuid 1 & 2. De productie vindt plaats in Lochem en Haaksbergen. Levering van de kabels staat gepland voor 2022.

“We kijken uit naar de samenwerking met Vattenfall en zijn verheugd dat we als Nederlands bedrijf een bijdrage kunnen leveren aan het verwezenlijken van de Nederlandse ambities voor verduurzaming van de energievoorziening”, zegt Michael Garcia, Manager Tendering Subsea van TKF.

Voor Hollandse Kust 3 & 4 zal Prysmian ongeveer 172 kilometer aan 66 kV kabels en toebehoren maken en leveren. De productie daarvan vindt plaats in het Duitse Nordenham en levering staat gepland voor 2022.

“We zijn er trots op dat we Vattenfall kunnen helpen bij dit belangrijke project dat Nederland gaat voorzien van CO2-neutrale elektriciteit. We besparen tot 15% op de kosten door gebruik te maken van 66 kV inter-array kabels in plaats van 33 kV kabels. Deze ontwikkeling draagt bij aan de verdere groei van duurzame energieopwekking.”, aldus Hakan Ozmen, EVP, Projects Business Unit, Prysmian Group.

Vattenfall ontwikkelt Hollandse Kust Zuid als het eerste subsidievrije windpark in Nederland. Als het park volledig gereed is in 2023 heeft het een geïnstalleerd vermogen van 1.5 GW. De verwachte productie komt overeen met de energieconsumptie van 2 tot 3 miljoen Nederlandse huishoudens.
Volg Vattenfall

Over Vattenfall

Vattenfall produceert en levert elektriciteit, warmte, koude en gas en biedt klanten verschillende duurzame oplossingen. Binnen één generatie wil Vattenfall fossielvrij energie opwekken. Daarom investeert het Zweedse energiebedrijf fors in windenergie. Zo werken we aan een duurzame wereld, voor nu en in de toekomst.