Nieuws

Vattenfall en Subsea 7 tekenen overeenkomst voor aanleg van funderingen en kabels

Vattenfall and Subsea 7 hebben een overeenkomst getekend voor de windparken van Hollandse Kust Zuid. Subsea 7 zal het transport en de installatie verzorgen van monopile-funderingen voor de ongeveer 140 windturbines, plus de aanleg van 315 km aan 66kV in-field kabels op waterdieptes tussen 18 en 27 meter. Daarbij wordt gebruik gemaakt van Seaway 7’s heavy lift-, kabelleg- en ondersteuningsvaartuigen. De installatie staat gepland voor 2021 en 2022, en hangt af van de definitieve investeringsbeslissing van Vattenfall.

De windparken Hollandse Kust Zuid 1-4 krijgen een capaciteit van ongeveer 1,5 GW en wekken voldoende elektriciteit op die overeenkomt met het jaarlijks verbruik van 2-3 miljoen Nederlandse huishoudens. Het zijn de eerste windparken op zee die zonder subsidie worden ontwikkeld. 

Catrin Jung, hoofd offshore wind van Vattenfall: “Wij kijken uit naar de samenwerking met Subsea 7 bij het realiseren van dit project. Nederland is een belangrijke markt voor ons en we helpen onze klanten, klein en groot, graag op weg naar een fossielvrij leven door het energiesysteem te verduurzamen.” 

Steph McNeill, EVP van Subsea 7 Renewables: “We kijken uit naar de samenwerking met een vertrouwde partner als Vattenfall om de funderingen en in-field kabels voor de windparken Hollandse Kust Zuid 1-4 te installeren en bij te dragen aan de totstandkoming van het eerste subsidievrije windproject op zee van Nederland.“
Volg Vattenfall

Over Vattenfall

Vattenfall produceert en levert elektriciteit, warmte, koude en gas en biedt klanten verschillende duurzame oplossingen. Binnen één generatie wil Vattenfall fossielvrij energie opwekken. Daarom investeert het Zweedse energiebedrijf fors in windenergie. Zo werken we aan een duurzame wereld, voor nu en in de toekomst.