Nieuws

Vattenfall en Swire Blue Ocean tekenen contract voor transport en installatie turbines windpark Hollandse Kust Zuid

Vattenfall

Vattenfall heeft Swire Blue Ocean gecontracteerd voor de installatie van de turbines in windpark Hollandse Kust Zuid. Om de onderdelen van de ongeveer 140 windmolens van het pre-assembly terrein te verplaatsen naar de locatie waar ze zullen worden geïnstalleerd zal het bedrijf haar installatieschip Pacific Osprey inzetten.

Een halfjaar geleden maakte Vattenfall bekend dat het met Swire Blue Ocean in zee wilde gaan voor de bouw van de turbines van Hollandse Kust Zuid 3&4. Het bedrijf werd voorafgaand aan de tender voor het windpark al aangewezen, net zoals bij andere leveranciers gebeurde. Met de ondertekening van het contract wordt nu formeel bevestigd dat Swire Blue Ocean alle turbines van het Hollandse Kust Zuid windpark zal installeren.

De windmolens van Hollandse Kust Zuid worden uitgerust met de nieuwste en grootste Direct Drive offshore turbines van Siemens Gamesa die een capaciteit hebben tot 11 MW. De Pacific Osprey is een van de weinige schepen die in staat is om de nieuwste generatie turbines te vervoeren, tillen en installeren. Het dekoppervlak van 4300 vierkante meter en de nieuw te installeren hijskraan met een capaciteit van 1200 ton en een 15 meter langere giek, maken het schip uitermate geschikt voor deze klus. Swire Blue Ocean zal naar verwachting een jaar bezig zijn met het project, gemeten vanaf het eerste transport tot de oplevering van de laatste turbine.

“Eén van de doorslaggevende factoren in ons succesvolle bid om Hollandse Kust Zuid te mogen bouwen is de keuze geweest om in een vroeg stadium intensief samen te gaan werken met onze leveranciers, zoals Swire Blue Ocean. Vandaag zetten we de volgende stap in het realiseren van dit bijzondere project. Ik kijk uit naar de verdere samenwerking en heb er alle vertrouwen in dat dit project veilig en op tijd zal worden opgeleverd”, zegt Catrin Jung, hoofd van de business unit Offshore van Vattenfall.

“We werken al lang samen met Vattenfall en zijn opgetogen dat we de samenwerking voortzetten met de installatie van het windpark Hollandse Kust Zuid”, zegt Mikkel Gleerup, CEO van Swire Blue Ocean. “Om tot een winnend bid te komen voor dit park, hebben we zeer nauw samengewerkt. We willen deze succesvolle manier van samenwerken graag voortzetten en kijken ernaar uit om dit project veilig en efficiënt te voltooien met de Pacific Osprey en zijn verbeterde hijskraan. Met dit contract tonen we aan dat we ons kunnen aanpassen aan de zich snel ontwikkelende markt met zijn volgende generatie turbines.”

Na een succesvol bid om Hollandse Kust Zuid 1&2 te bouwen volgde in juli 2019 ook de toekenning voor Hollandse Kust Zuid 3&4. Samen moeten beide parken een energieproductie leveren die overeenkomt met het jaarlijks verbruik van maximaal drie miljoen Nederlandse huishoudens. De windparken worden gebouwd zonder subsidie.
Volg Vattenfall

Over Vattenfall

Vattenfall produceert en levert elektriciteit, warmte, koude en gas en biedt klanten verschillende duurzame oplossingen. Binnen één generatie wil Vattenfall fossielvrij energie opwekken. Daarom investeert het Zweedse energiebedrijf fors in windenergie. Zo werken we aan een duurzame wereld, voor nu en in de toekomst.