Nieuws

Hollandse Kust Zuid 1&2 krijgt nieuwe 11 MW Siemens Gamesa turbines

Vattenfall breidt haar bestaande contract met Siemens Gamesa Renewable Energy voor Hollandse Kust Zuid uit, waardoor het bedrijf turbines gaat leveren aan het gehele windpark. Door de uitbreiding ontstaat het grootste samenwerkingsverband dat Vattenfall tot nu toe aanging voor de levering van turbines. Vattenfall is de eerste klant van Siemens Gamesa die de vernieuwde, krachtiger turbines afneemt.

Vattenfall en Siemens Gamesa Renewable Energy maakten de uitbreiding van de samenwerking bekend op de WindEurope Offshore 2019 Conference & Exhibition in Kopenhagen. Eerder was al overeengekomen om turbines te leveren voor Hollandse Kust Zuid 3 en 4. Daar worden nu ook de zones 1 en 2 aan toegevoegd, waardoor het gehele windpark dezelfde turbines krijgt.

Hollandse Kust Zuid zal worden uitgerust met de verbeterde versie van de Direct Drive offshore wind turbine, de SG DD-193. Door een upgrade kan deze turbine nu een vermogen bereiken van 11 MW. Er zullen ongeveer 140 van worden geïnstalleerd.

Dankzij het toegenomen vermogen zullen minder windmolens nodig zijn voor het opwekken van de geplande hoeveelheid energie. Dat levert besparingen op bij de bouw, operatie en het onderhoud van het windpark, waardoor de ‘Levelized Cost of Energy’ verlaagt. Ook wordt de bouw en operatie hierdoor milieuvriendelijker.

“Vattenfall onderstreept zijn positie als leider in offshore wind door gebruik te maken van een van de grootste en efficiëntste turbines ooit bij de aanleg van het eerste subsidievrije windpark ter wereld. Dit is een grote stap voor ons in onze ambitie van een fossielvrij leven binnen een generatie mogelijk te maken. Onze goede band met Siemens Gamesa wordt nog eens benadrukt door gebruik te gaan maken van hun nieuwste turbines, de uitkomst van een intensieve en open tender, waar Siemens Gamesa het beste bod uitbracht”, zegt Gunnar Groebler, Vattenfall’s Senior Vice-President en Head of Business Area Wind.

“Met deze uitbreiding wordt de samenwerking met Vattenfall verder verstevigd. Dankzij de inzet van de nieuwste versie van onze grootste offshore Direct Drive turbine zetten we nu de benchmark voor turbines in subsidievrije windparken. We zijn dankbaar voor het vertrouwen dat Vattenfall ons schenkt om de veiligheid, betrouwbaarheid en prestaties te leveren op het niveau waar zij zoveel waarde aan hechten. Gezamenlijk zetten we ons in om schone energie te gaan leveren aan de volgende generaties tegen een zo laag mogelijke ‘Levelized Cost of Energy’”, zegt Andreas Nauen, CEO van de Siemens Gamesa Offshore Business Unit.

In juli jl. won Vattenfall de tender om Hollandse Kust Zuid 3&4 te bouwen. In maart 2018 kreeg Vattenfall ook al de vergunning voor Hollandse Kust Zuid 1&2. Beide tenders werden gewonnen zonder subsidies aan te vragen. Hollandse Kust Zuid zal een groene stroom-productie gaan leveren die overeenkomst met het jaarlijks verbruik van maximaal 3 miljoen Nederlandse huishoudens. De bouw van het windpark is onder voorbehoud van onder meer een final investment decision door Vattenfall.
Volg Vattenfall

Over Vattenfall

Vattenfall produceert en levert elektriciteit, warmte, koude en gas en biedt klanten verschillende duurzame oplossingen. Binnen één generatie wil Vattenfall fossielvrij energie opwekken. Daarom investeert het Zweedse energiebedrijf fors in windenergie. Zo werken we aan een duurzame wereld, voor nu en in de toekomst.