Nieuws

Unieke ervaring tijdens ontdekken van carrièrekansen in windenergie

Energiebedrijf Vattenfall en het Nova College Beverwijk organiseerden op 1 oktober in Beverwijk een challenge voor jongeren. Examenkandidaten tweetalig mavo van het Haarlemmermeer Lyceum kregen samen met mbo-studenten ‘Junior consultant Duurzaamheid’ en ‘MyTec’ van het Nova College een primeur: een inkijkje in de wereld van windparkbouwers op zee. Britse studenten van de Norfolk UTCN leren de jongeren wat er komt kijken bij het bouwen van een windpark, in uiteenlopende rollen. Van projectleider tot ontwerper, van verantwoordelijke voor het betrekken van de omwonenden tot expert op het gebied van milieueisen. Een van de belangrijkste middelen hierbij is virtual reality.

“Deze geïntegreerde aanpak sluit naadloos aan op hoe we de vraagstukken van de energietransitie moeten aanvliegen. Want een windpark bouwen draait om zóveel meer dan de techniek alleen”, verklaart Peter Smink, CEO Vattenfall Nederland. “Hoe je omgaat met de omgeving, met natuur in de regio, maar ook hoe je praktisch een aansluiting van je windpark realiseert, is minstens zo belangrijk. Het is dan ook goed om jongeren met technische kennis en commercieel adviserende vaardigheden daar al vroeg mee bekend te maken. Ik ben er trots op dat we de expertise van Vattenfall kunnen aanwenden om jonge mensen te enthousiasmeren voor een toekomst in de duurzame energiesector.”

De kracht van het windprogramma van Vattenfall zit in het feit dat studenten in het hoger onderwijs worden opgeleid, om hen vervolgens aan leeftijdsgenoten in de vakopleidingen uit te laten leggen waar ze op moeten letten. De zogeheten ‘peer mentors’ sluiten goed aan op de belevingswereld van jongeren. Deze methode is ontwikkeld in het Verenigd Koninkrijk en zal ook in Nederland worden uitgerold. Onder begeleiding van universitaire studenten – die door deze begeleidingsrol zelf ook veel ervaring opdoen – werken de mbo-studenten en vierdejaars mavo in groepjes. Met gegeven data – als verschillende typen windturbines en kostenplaatjes – wordt gewerkt aan het digitaal bouwen van een windpark dat aan allerlei eisen moet voldoen, zoals wet- en regelgeving en omgevingsbetrokkenheid. Het eindresultaat is vervolgens in 3D te bewonderen met een virtual reality bril. Deze aanpak past goed in de samenwerking binnen de Techport-regio waar onderwijs en bedrijfsleven intensief samenwerken.

“Al groeit het aantal mbo-studenten in onze technologische mbo-opleidingen, toch is er een groeiend tekort aan jong technisch personeel en we werken er op allerlei manieren aan om extra nieuwe aanwas aan te trekken”, licht Lucas Land van het Nova College toe. “Resultaten uit de Britse aanpak laten zien dat door met professionele middelen en materialen te werken, jongeren een realistisch beeld krijgen van hoe hun carrière eruit kan komen te zien. En dat slaat aan! We kijken ernaar uit om dit programma ook in andere evenementen in te kunnen zetten en zo hopelijk voldoende experts in de energietransitie op te kunnen opleiden. En we hopen natuurlijk met aandacht voor dit programma ook meer scholieren te inspireren voor een technologische vervolgopleiding.”

Foto’s: Heleen Vinck
Volg Vattenfall

Over Vattenfall

Vattenfall produceert en levert elektriciteit, warmte, koude en gas en biedt klanten verschillende duurzame oplossingen. Binnen één generatie wil Vattenfall fossielvrij energie opwekken. Daarom investeert het Zweedse energiebedrijf fors in windenergie. Zo werken we aan een duurzame wereld, voor nu en in de toekomst.