Nieuws

Stormen, zeemijnen en zandduinen: bodemonderzoeken voor windpark een ware uitdaging

Er is misschien nog weinig van te zien, maar het voorbereidende werk voor windpark Hollandse Kust Zuid 1 & 2 – het eerste subsidievrije Nederlandse windpark – is in volle gang. De komende jaren bouwt Vattenfall voor de kust van Den Haag en Noordwijk een windpark met een productie die gelijk staat aan het jaarlijks verbruik van 1 tot 1,5 miljoen Nederlandse huishoudens. Tot aan de zomer werken tientallen onderzoekers dag en nacht op de Noordzee om zoveel mogelijk te weten te komen over de locatie waar het windpark moet verrijzen. Met hightech apparatuur scannen ze onder water naar bommen en scheepswrakken en brengen ze de zeebodem in kaart. Daarbij krijgen ze met verschillende uitdagingen te maken. 

De werkzaamheden begonnen in februari, waarna de stormen Freya en Gareth al snel roet in het eten gooiden. De twee onderzoeksboten, met in totaal dertig bemanningsleden aan boord, moesten daardoor noodgedwongen aanmeren in de Scheveningse haven. “Het is natuurlijk erg vervelend om meteen in het begin zulk slecht weer te hebben, maar je kunt er weinig aan doen”, zegt Daniel Jenkins, projectmanager bij Bibby HydroMap, dat de geofysische onderzoeken uitvoert. “De vaartuigen zijn wel gebouwd op ruigere weersomstandigheden, maar de apparatuur is erg gevoelig. We weten dat als we tijdens slecht weer data verzamelen, deze van onvoldoende kwaliteit is. Dat is gewoonweg geen optie.”

Windpark Hollandse Kust Zuid heeft een productie die overeenkomt met het jaarlijks verbruik van 1 tot 1,5 miljoen Nederlandse huishoudens.

Dat de Noordzee niet altijd de beste (weers)omstandigheden biedt voor bodemonderzoeken was al bekend, vertelt Aidan Marchand, die vanuit Vattenfall de technische uitvoering van het project overziet. “Daarom hebben we in onze oorspronkelijke planning al rekening gehouden met een aantal weken waarin we geen data kunnen verzamelen.” Vanwege het onstuimige weer moeten de onderzoeksboten het maximale halen uit de rustige periodes, om zo de achterstand in te halen. Jenkins: “De bemanning verzamelt 24 uur per dag data, ook ’s nachts dus. Op deze manier maken we optimaal gebruik van de momenten dat het weer goed is.”

Bekijk hier het hele verhaal.Volg Vattenfall

Over Vattenfall

Vattenfall produceert en levert elektriciteit, warmte, koude en gas en biedt klanten verschillende duurzame oplossingen. Binnen één generatie wil Vattenfall fossielvrij energie opwekken. Daarom investeert het Zweedse energiebedrijf fors in windenergie. Zo werken we aan een duurzame wereld, voor nu en in de toekomst.