Nieuws

Nieuwste en grootste turbines voor windpark Vattenfall Hollandse Kust Zuid

Hollandse Kust

Vattenfall en Siemens Gamesa slaan de handen ineen om de nieuwste 10MW (SG 10.0-193 DD) turbine neer te zetten op de Noordzee. Zo’n 76 super krachtige windturbines zullen geplaatst worden bij het windpark Hollandse Kust Zuid 1&2. Mocht Vattenfall de mogelijkheid krijgen om ook Hollandse Kust Zuid 3&4 te bouwen, dan zullen daar nog eens 76 offshore windturbines worden neer gezet. Totaal gaat het dan om 152 windmolens.

De nieuwe windturbine, momenteel de grootste  en krachtigste in zijn soort, is onlangs door Siemens Gamesa onthuld als de nieuwste generatie en verhoogt de opbrengst van windenergie met 30%. Dat betekent een enorme vooruitgang in de ontwikkeling van de offshore wind industrie. De turbine heeft bladen die 94 meter lang zijn, bijna de lengte van een voetbalveld. Met de nieuwe turbines met een capaciteit van 10 MW heeft Hollandse Kust Zuid 1&2 elk jaar een productie die overeenkomt met het jaarverbruik van 1 tot 1.5 miljoen Nederlandse huishoudens.

“Vanwege het verhoogde vermogen zijn er minder turbines nodig om dezelfde hoeveelheid energie op te kunnen wekken. Grotere turbines en een grotere beschikbaarheid leiden tot grote voordelen in de elektriciteitsproductie. Ook betekent dit minder kosten en risico’s tijdens het installeren, want we hoeven nu minder turbines installeren”, zegt Gunnar Groebler, Vice President en hoofd van Business Area Wind van Vattenfall. “Al met al zorgt dit soort ontwikkelingen ervoor dat we een nog hogere prestatie neer kunnen zetten en dat heeft het pad  geëffend voor de eerste subsidieloze wind projecten. Bovendien is de impact op het milieu minder naarmate we minder turbines plaatsen.”

Onder voorbehoud van een mogelijke gunning van de tender van Hollandse Kust Zuid 3&4, is ook de productie van de kabels, de fundaties en installatieschepen verzekerd.  De partijen voor Hollandse Kust Zuid 3&4 zijn: SIF Group B.V voor de funderingen,  Prysmian voor de kabels. De installatie van de funderingen en kabels zal worden uitgevoerd door Seaway Heavy Lift en de installatie van de turbines zal worden uitgevoerd door Swire Blue Ocean.

In september 2018 ontving Vattenfall de onherroepelijke vergunning voor de bouw van Hollandse Kust Zuid 1&2, het eerste subsidieloze windpark in Nederland. De eerste voorbereidingen van Hollandse Kust Zuid 1&2 zijn al gestart. Zo is er al begonnen met het uitvoeren van verschillende onderzoeken op de locatie van het windmolenpark in de Noordzee. Het windpark moet in 2023 gerealiseerd zijn.

Over Vattenfall

Vattenfall is een toonaangevend Europees energiebedrijf, dat al meer dan 100 jaar de industrie elektrificeert, energie levert aan mensen thuis en het dagelijks leven moderniseert door innovatie en samenwerking. Vattenfall wil het mogelijk maken fossielvrij te leven binnen één generatie. Daarom jaagt het bedrijf de transitie naar een duurzamer energiesysteem aan met groeiende duurzame productie en slimme energieoplossingen voor klanten. Vattenfall heeft ongeveer 20.000 medewerkers en opereert met name in Zweden, Duitsland, Nederland, Denemarken, het Verenigd Koninkrijk, Finland en Frankrijk. Vattenfall is een Zweeds staatsbedrijf.
Volg Vattenfall

Over Vattenfall

Vattenfall produceert en levert elektriciteit, warmte, koude en gas en biedt klanten verschillende duurzame oplossingen. Binnen één generatie wil Vattenfall fossielvrij energie opwekken. Daarom investeert het Zweedse energiebedrijf fors in windenergie. Zo werken we aan een duurzame wereld, voor nu en in de toekomst.