De mensen achter Hollandse Kust Zuid

140 turbines op 225 km2, tussen 18 en 36 km uit de kust: dat is het nieuwe windpark Hollandse Kust Zuid (HKZ), operationeel in 2023. Zo’n windpark staat er niet zomaar. Het kost tijd, heel veel voorbereiding en er zijn veel mensen bij betrokken. Vijf van hen vertellen wat zij doen bij dit enorme project. En vooral: waarom ze hebben gekozen voor werken aan Hollandse Kust Zuid? 

Service Leader:
Marc ten Hoorn 

mbo Energietechniek, bij HKZ sinds eind 2020  

Ik werk bij het HKZ Day 1 Readiness-team. Als we de operationele fase van het park ingaan stap ik over naar de Operations & Managementorganisatie als één van de Service leaders. Maar nu ben ik vooral bezig om ervoor te zorgen dat we het windpark vanaf de eerste dag goed kunnen opereren. Denk aan taken als het reviewen van diverse soorten technische documentatie of betrokkenheid bij het werven van een team offshore technicians.  

Waarom? De kans om voor lange tijd in een geweldig team bij een prima werkgever te mogen sleutelen aan de grootse en nieuwste technische hoogstandjes. Daarbij heb je op zee de mooiste ‘office view’ van Nederland, terwijl je bijdraagt aan een gezondere wereld.  

O&M Package Manager:
Wouter Jonker 

wo Technische Bestuurskunde, bij HKZ sinds 2018   

Ik bereid het windpark voor op de operationele fase: Operations & Maintenance. Dit zijn concrete zaken zoals het contracteren en laten opleveren van een O&M gebouw (kantoor en magazijn) of het contracteren van de benodigde schepen waarmee de technicians dagelijks naar het windpark varen. Maar ook het implementeren van het servicecontract met de turbineleverancier. 

Waarom? Het is werken in een dynamische omgeving, waarbij je meebouwt aan het grootste offshore windpark ter wereld en daarmee helpt een belangrijke stap te zetten richting een fossielvrije wereld. 

Ecoloog: Sytske van den Akker 

wo Biologie, bij HKZ sinds 2020 

Ik geef gevraagd en ongevraagd advies voor onderdelen van het werk die invloed hebben op de natuur. Denk aan het beperken van onderwatergeluid bij het heien, natuurinclusief bouwen en stilstand voor trekkende vogels of vleermuizen. Bij de afdeling ‘Environment & Sustainability’ werken veel specialisten, waar ik veel van kan leren, bijvoorbeeld over de bescherming van het milieu bij zulke grote projecten. 

Waarom? Vattenfall is een leuk bedrijf waar je de kans krijgt jezelf verder te ontwikkelen. En door mijn werk kan ik bijdragen aan een duurzamere toekomst. 

Head of Operations: Robin van Buchem  

wo Civil Engineering, bij HKZ sinds 2021 

Ik ben verantwoordelijk voor alle operations van Offshore Wind in Nederland, dus alle windparken op zee. Ik zorg dat de turbines straks gaan draaien en goed onderhouden worden. Mijn werk heeft dus veel technische kanten, maar omvat ook zaken als contracten, samenwerking, Health & Safety en de opbouw van het team van service technicians. We krijgen in het begin nog hulp van de leverancier van de turbines, maar daarna doen we het helemaal zelf. 

Waarom? We zijn bezig met de aanleg van het grootste offshore windpark ter wereld en dragen zo bij aan oplossingen voor het o zo belangrijke klimaatvraagstuk. 

Veel mogelijkheden 

Er zijn veel verschillende mensen nodig om van een windpark een succes te maken, van technici en managers tot ecologen. Wil jij weten wat jouw mogelijkheden zijn bij Hollandse Kust Zuid? Bekijk dan onze vacatures!